Flytta utomlands

Att flytta till ett nytt land är lika spännande som det är skrämmande. Du inser aldrig helt hur starkt du är bunden av kulturen i ditt hemland förrän du flyttar utomlands och konfronteras med en annan kultur – och möjligen ett annat språk – som skiljer sig tydligt från ditt egna. Du kommer definitivt att känna förändringen. Tricket är att omfamna det, snarare än att bekämpa det. För oavsett om du väljer att flytta till ett annat land, för att du är redo för ett äventyr, eller för att ditt jobb eller något annat tog dig dit, börjar anpassningen med att luta dig mot upplevelsen och få ut det mesta av det. Vi har listat ett antal tips åt dig.

Forska kulturen innan du flyttar

När du åker till ett nytt land vill du lära dig mer om områdets standarder och kulturella förväntningar innan du kommer dit. Att förstå beteendestandarder är viktigt att bekanta sig med, och det är lättare att känna till dem innan du försöker lista ut dem den hårda vägen. Ta dig tid att läsa den kulturella etiketten hemma så gör du övergången från turist till ”lokal” mycket lättare för dig själv.

Lär dig språket

Om du flyttar till ett land med ett språk som du inte känner till behöver du inte tala det flytande när du kommer dit (det blir mycket lättare att göra det om du hör och talar det varje dag), men du måste känna till grunderna. Lär dig enkla saker som ”hej” och ”tack” på din fritid, liksom termer som hjälper dig att navigera i början. Det finns massor av gratis språkresurser online som fungerar som en bra utgångspunkt.

Acceptera att du har hemlängtan

Hemlängtan är helt normal efter att ha flyttat till ett nytt land. Att fördjupa dig i en ny kultur och ett nytt språk kan få dig att känna dig isolerad i dina egna upplevelser eller få dig att längta efter komforten och bekantheten i ditt hem. Låt dock inte hemlängtan hindra dig från att njuta av ditt nya hem. Inse det, men tänk inte på det – det blir svårare att acklimatisera om du tillbringar dina dagar med att fokusera på dina vänner hemma istället för att gå ut och träffa nya.

Skapa ett bekant och tröstande utrymme

Oavsett var du bor ska ditt hem vara en fristad som du kan komma till för sinnesfrid. Detta gäller särskilt om du bor i ett nytt område. Ta några extra steg för att ditt nya hus eller din lägenhet verkligen ska kännas som hemma. Häng bilder av din familj och vänner. Då glömmer du inte att du har en plats att koppla av som inte känns så annorlunda och ny. Gå ut och upptäck en av de allra bästa delarna av att flytta till ett nytt land är att fördjupa dig i en helt annan värld än du är van vid. Var vana att utforska och upptäcka allt som finns omkring dig, detta är både roligt och ett sätt att vänja dig vid din nya miljö. Så kolla in populära webbplatser och intressanta platser och ta många långa promenader. Du lär dig snabbt landet.

Ät den lokala maten

Mat är en komfort och det är därför du troligen kommer att känna lust att hålla fast vid vad du vet när du flyttar. Men mat är också en del av kulturen och ett av de bästa sätten att lära sig om ditt nya land. Motstå begäret från välkända recept och restaurangkedjor och gör ett försök att äta som lokalbefolkningen. Om du gillar att laga mat, besöka marknaden och köpa okända ingredienser som definierar köket för ditt utländska äventyr. Naturligtvis behöver du inte ge upp dina gamla favoriter helt!

Socialisera

Att träffa människor kan vara svårt oavsett var du bor, och det kan kännas extra skrämmande efter att ha flyttat till ett nytt land. Ändå är det en viktig del av integrationen. Träffa dina grannar, hitta klubbar och socialisera dig på platser som parker och kaféer. Visst, det kan vara lite läskigt, men du kommer att ha svårt att acklimatisera om du känner dig ensam. Om det är bekvämare, börja med några onlinegrupper och så småningom föreslå några fysiska sammankomster. Hitta volontärarbete Volontärarbete i ditt nya land är ett utmärkt sätt att träffa nya människor och lära sig saker som betyder något. Det hjälper dig också att känna dig ansluten till din nya gemenskap. Om språket är ett hinder för dig, överväga att volontärarbeta för att lära sig det nya språket på en skola eller ett samhällscenter. Eller sök bara online-annonser och lokala annonser för att se var hjälp behövs. Alla har något att erbjuda som volontär, och du kommer att bli förvånad över hur mycket du får tillbaka. Justera din rutin, varje land har sina egna rutiner. Oavsett om det betyder eftermiddagssiester, middagar som börjar kl 21 i stället för kl 17, eller hela dagar där den enda förväntningen är att koppla av, är det bäst att anamma rutinen i ditt nya hem snarare än att bekämpa det. Oavsett vad du är van vid, gå med flödet och anpassa ditt schema till hur människorna omkring dig bor. Eller sök bara online-listor och lokala annonser för att se var hjälp behövs. Alla har något att erbjuda som volontär, och du kommer att bli förvånad över hur mycket du får tillbaka.

Sätt ett antal mål

Tänk på de saker du vill uppnå efter att du flyttat till ett nytt land, vare sig det blir flytande i språket, eller att hitta ett jobb, hitta en grupp vänner och så vidare. Ta sedan aktiva steg för att uppnå detta. Själva målen hjälper dig att bli mer del av ditt omgivande samhälle. Fokusera på mål som kommer att tjäna dig bra i ditt nya land och var noga med att fira när du når dem.

Försumma inte dina vänner och familj hemma

Medan du inte vill övervakas i ditt nya hem, vill du inte heller klippa viktiga band. Våra anslutningar håller oss igång, och det är viktigt att ha ett supportsystem som du kan luta dig till oavsett var de bor. Gör ett gemensamt försök att hålla kontakten trots långa sträckor, en uppgift som har gjorts mycket enklare i dagens digitala tidsålder.

Hjälp vid flytten

Själva flytten kan vara väldigt svår också eftersom du troligtvis vill ha med dig dina saker till ditt nya hem i det nya landet. Vi som flyttfirma kan hjälpa dig, vi har erfarenhet av att hjälpa kunder flytta utomlands och inte bara kring Göteborg. Kontakta oss om du har frågor kring flyttprocessen eller oss som flyttfirma, vi svarar gärna på dem.